woensdag 15 augustus 2012

Boek 15: Tweestrijd- Mara Nottelman & José Thijssen

Titel: Tweestrijd
Auteur: Mara Nottelman & José Thijssen
Uitgever: Van Gennep Amsterdam

In het kort
Het boek gaat over Mara, die aan anorexia lijdt en over haar moeder José die moeite heeft met het feit dat haar dochter anorexia heeft.

Mening

Ik heb best veel boeken gelezen over anorexia, maar elk verhaal is toch anders. Mara’s situatie is niet de heftigste die ik heb gelezen, maar het bijzondere is dat haar moeder ook stukken schrijft vanuit haar perspectief. Alleen in het midden van het boek stop dat ineens.
Dit boek is niet een boek dat in gaat op elke emotie die Mara heeft, het is wat simpeler geschreven . Dat maakt het wat toegankelijker en misschien ging Mara zelf nooit/ niet altijd zo diep in op alles wat ze voelde. Het proces van anorexia wordt goed beschreven en heeft ook wel een ‘happy end’.
Ik denk dat dit boek ook erg geschikt is voor personen die zelf anorexia hebben. Het heeft de boodschap dat het mogelijk is te genezen en laat zien hoe Mara dat gedaan heeft. Het is ook een voorbeeld voor personen in de omgeving van anorexia-patiënten, hoe de personen in de vertrouwde omgeving van Mara (zoals haar moeder en partner) haar steunden en hielpen van de ziekte af te komen, maar ook wat je niet moet zeggen en doen.  


Miniverslag
Pas op! Details en de afloop van het verhaal worden vertelt!
Het boek begint al in de tijd dat Mara ondergewicht wil bereiken. Het gaat niet goed met haar studie en ze heeft last van depressies.Later wordt de diagnose anorexia en depressie officieel gesteld. Het gaat slechter met Mara en ook José heeft moeite met het feit dat haar dochter anorexia heeft. Na een tijdje gaat ze in therapie bij een eetstoornisgroep.Het helpt haar, maar ze merkt zelf dat ze intensievere hulp nodig heeft. Ze schrijft zich in in een kliniek. Ze wil even haar gewicht stabiel houden (i.p.v. aankomen) en haar hoop vestigen op de kliniek. De groepsleider vindt het beter dat ze de groep verlaat, omdat de therapiegroep geen stabilisatiegroep is.
In de kliniek gelden strenge regels en eetschema’s. Na 8,5 maand wordt ze uit de kliniek ontslagen. Volgens zichzelf is ze genezen van anorexia. Ze gaat wel therapie volgen voor haar depressie.De officiële verklaring krijgt ze pas als ze haar gezonde levensstijl langer volhoudt. Ze helpt nu anorexia patiënten als prikbordmedewerker van SABN (stichting anorexia boulimia nervosa) met haar eigen ervaringen.

maandag 25 juni 2012

Boek 14: Dodenrit- Elise Broach




Titel: Dodentrit
Auteur: Elise Broach
Uitgever: Pimento


In het kort
Lucy, haar broer Jamie en zijn vriend Kit rijden in een woestijn en rijden iets aan. Als ze gaan kijken zien ze een dood meisje in de berm liggen. Dit verandert hun leven totaal.

Mening
Ik vond dit een niet echt leuk boek. Het is enorm voorspelbaar en klopt op sommige punten niet. De werkwijze van de politie is raar; zo zou het (waarschijnlijk) niet gaan in het echt (en zo zou het ook niet moeten gaan).  Als een sheriff hoort dat ‘verdachten’ alcohol gedronken hebben, gaat hij ze niet meteen als een stel criminelen behandelen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van stupide dingen die alleen in slechte films en boek (zoals deze) voorkomen. Het verhaal moet iets voorstellen dat echt kan zijn gebeurd, maar door alle stupiditeit neemt de geloofwaardigheid af. De relatie tussen Lucy en Kit is ook nogal vaag en onwaarschijnlijk. De kans is erg klein dat Lucy en Kit de dader vinden, maar dat lukt ze natuurlijk wel (dat gebeurt altijd in dit soort boeken). Het verhaal probeert soms ‘diep’ te zijn (‘Je hebt met je gevoel getekend.’), maar het is niet echt diepzinnig.  Het is simpel geschreven, maar dat is niet een echt probleem. De set-up voor dit boek (er wordt een lijk gevonden, ze denken dat ze het zelf hebben gedaan, maar weten het niet zeker, terwijl hun emoties (schuldgevoel, verdriet) opspelen met verschillende uitingen), ander soort schrijver zou hier een geweldig boek van hebben kunnen maken.  


Miniverslag
Let op! In dit mini-verslag wordt het einde van het verhaal verteld!
Lucy, haar broer Jamie en zijn vriend Kit rijden in een woestijn. Jamie en Kit drinken een biertje waarna ze iets aanrijden. Als ze gaan kijken, zien ze een dood meisje in de berm liggen. Lucy pakt de armband van het meisje zonder dat iemand het weet. Ze gaan naar het dichtsbijzijnde huis om te vertellen wat ze hebben gezien. De bewoonster belt de politie merkt direct dat ze hebben gedronken. Jamie en Kit worden door de politie verhoord. Daarna mogen ze overnachten bij de bewoonsters. Ze blijven er langer dan gepland doordat de drie jongeren langer moeten blijven i.v.m. het onderzoek. Jamie krijgt iets met de bewoonster. Kit zoent Lucy meerdere keren om verschillende redenen. Lucy denkt dat het meisje vermoord is, dus vertelt  ze Kit over de armband. Kit zegt dat ze hem naar de politie moet brengen als bewijsmateriaal, maar ze zijn tegelijkertijd ook bang dat ze problemen krijgen met het feit dat Lucy het heeft achtergehouden. Lucy overtuigt hem om de dader te zoeken. Via een wegrestaurant vinden ze de dader en breken in in zijn huis. Ze vinden een doos met een bedeltje dat bij de armband hoort. Ze vertellen het aan de politie (de sheriff houdt een preek over het achterhouden van de armband en de inbreken etc. op een heel onrealistische manier) die de man aanhoudt. Lucy, Jamie en Kit gaan weer op weg. 

woensdag 16 mei 2012

Boek 13: Het meisje met de schaar- Aurelia Brouwers



Titel: Het meisje met de schaar
Auteur: Aurelia Brouwers
Uitgever: Just Publishers
Ondertitel: Uit het dagboek van een krasser


In het kort
Het gaat over het leven van een meisje met borderline, depressies, epilepsie en eetproblemen dat aan automutilatie doet.


Mening
Het boek gaat over een meisje met borderline,  depressies en eetproblemen, maar het gaat vooral over zelfbeschadiging. Ze laat zien hoe zij denkt, hoe zij dingen ervaart, hoe zij dingen ziet. Dit boek geeft een beeld over hoe haar leven eruit ziet/ zag. De belangrijkste punten in haar leven komen aan bod en belangrijke mensen in haar leven, zowel met positieve als negatieve ervaringen. Er zit niet echt een duidelijke verhaallijn in, maar zo is het leven van een borderliner. Ik vond het leuk om te lezen, maar het herhaalt zich vaak. Niet dat dat heel erg is, maar het valt wel op. Dit boek is geschikt om te weten te komen wat borderline is, wat voor invloed dat heeft op een persoon en zijn omgeving en voor iemand die letterlijk in het leven van een bordeliner wil stappen om te ervaren hoe het is. Het was interessant om te lezen, maar is niet mijn favoriete boek ooit.  


Miniverslag
Pas op! In dit miniverslag wordt het einde van het verhaal verteld. Omdat het een mini-verslag is, is het niet volledig.
Aurelia Brouwers strafte zichzelf al zo lang ze zich kan herinneren en was altijd al perfectionistisch. Als ze de eerste keer hulp vraagt voor haar problemen, krijgt ze in haar leven te maken met verschillende diagnoses (waaronder bordeline en epilepsie), therapieën, depressies, open en gesloten inrichtingen. Ze leert uiteindelijk leven met haar ziekte.

Boek 12: Vlinders- Simone van der Vlugt

Titel: Vlinders
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Lemniscaat

In het kort
Het boek gaat over de paranormale Zoë, die de vraag krijgt van Olaf die is doodgetrapt om de nooit gevonden daders te zoeken zodat zijn vader eindelijk rust krijgt.

Mening
Het verhaal is niet heel lastig geschreven, maar wel fijn om te lezen. Het kan heel aangrijpend overkomen (want Zoë helpt een doodgetrapte jongen de daders te pakken), maar op mij komt het denk ik minder aangrijpend over, omdat ik heftige dingen in boeken een soort van gewend ben (maar dat doet niet af aan het feit dat het verschrikkelijk is als dat gebeurd) Een 'lekker-te-lezen' boek met een bijzonder onderwerp. Ik heb voor dit boek nog nooit een boek gelezen over iemand die paranormaal- begaafd is.



Miniverslag
Leeswaarschuwing! De afloop van het verhaal wordt verteld! (omdat het een miniverslag is, is het niet volledig)Zoë zit op een nieuwe school na de dood van haar vriendin Evi. Ze is paranormaalbegaafd, ze voelt sommige dingen van de toekomst al aankomen en heeft contact met doden. Op haar nieuwe school weet niemand van haar gave. Op een dag ziet ze een jongen op het schoolplein staan. Zij is de enige die hem kan zien, want Olaf (zo heet hij) is doodgetrapt op het schoolplein. Olaf wil dat Zoë hem helpt met het oplossen van zijn moord, om ervoor te zorgen dat zijn vader zijn dood kan verwerken en weer kan gaan werken. Hij vertelt zijn verhaal en één van de dader blijkt een vriend van Tijmen (broertje van Zoë) te zijn. Er is iemand die de moord heeft gefilmd en op internet heeft gezet. Dat is Nora, ze is erg gesloten, maar Zoë, Ivar (een jongen uit de klas van Zoë waarmee ze bevriend is) en Tijmen weten haar vertrouwen te winnen. Ze vertelt haar verhaal, ook aan de politie en de jongens die Olaf hebben doodgetrapt worden opgepakt.  

dinsdag 6 maart 2012

Boek 11:Spiegelbeeld- Sharmeela de Roo en Natasza Tardio

Titel: Spiegelbeeld
Auteur: Sharmeela de Roo en Natasza Tardio
Uitgever: Meulenhoff

In het kort
Het gaat over het leven van Sharmeela de Roo, over haar anorexia, onzekerheden, als pestslachtoffer en de slechte relatie met haar ouders. Haar verhaal is beschreven

Mening
Een aangrijpend boek. . Het gaat over een meisje met anorexia, maar al het andere uit haar leven wordt ook verteld. Dat vind ik een heel goed punt, want dan is te zien dat anorexia niet alleen voortkomt uit het feit dat in modebladen heel dunne mensen zijn. Sharmeela heeft anorexia gekregen door de slechte relatie met haar ouders, dat ze gepest is en onzeker was. Een indrukwekkend boek dat ik erg aanraad.  
 Het verhaal is geschreven door een ghostwriter in samenwerking met Sharmeela de Roo.

Miniverslag
Leeswaarschuwing! De afloop van het verhaal wordt verteld!
Het verhaal begint al als Sharmeela erg jong is. Ze verteld dat ze een goede band had met haar vader, die verdween toen haar ouders gingen scheiden. Haar vader kreeg een nieuwe vriendin die heel gemeen deed tegen Sharmeela. Dat in combinatie met de slechte band met haar moeder, het gevoel dat ze nergens begrepen werd, onzekerheid (ondere andere door pesten) waren oorzaken van haar anorexia, die zich langzaam ontwikkelde.
Ze moest verschillende keren worden opgenomen, maar de band met haar moeder bleef slecht en haar vader geloofde niet eens dat ze eetstoornis had. Ze kreeg ook therapie om leren om te gaan met alles wat er in haar leven gebeurde, maar de anorexia bleef aanhouden.  Pas op het moment dat Femke, ook een meisje met anorexia, zelfmoord pleegde, wist Sharmeela dat ze wat aan haar ziekte moest doen. Ze vocht er tegen en won.
(Sharmeela de Roo is ook bij het tv-programma 'Je zal het maar hebben' geweest, deze link leidt naar de uitzending: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1126512)

donderdag 19 januari 2012

Boek 10: Vals spel- Mirjam Mouse


Boek 10
Titel: Vals spel
Auteur: Mirjam Mouse
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

In het kort
Fin ontmoet tijdens het backpacken een Valerie en Stefano, waarmee hij optrekt (doordat hij verliefd is op Valerie) Door toedoen van hen, belandt hij een een Spaanse politiecel, verdacht van moord.

Mening
Een leuk boek met een verhaal dat soms ingewikkeld wordt, maar wel helemaal klopt. De hoofdpersoon vertelt zijn verhaal op een sarcastische en soms vergelijkende manier en met verschillende achtergronden, maar zonder dat het saai wordt. Het is goed gedoseerd, ik vind het fijn als die achtergronden in een boek zijn. Het sarcastische en vergelijkende vind ik ook leuk, maar is niet per se nodig om dat constant te doen voor mij om het leuk te vinden, maar ik vind het leuk als het er in zit.  
Een goed uitgevoerd aspect van het boek is dat er steeds stukken in het heden en verleden worden verteld. Door het verhaal in het verleden en de nieuwe informatie in het heden, wordt het verhaal stukje bij beetje onthuld. Deze 'schrijftechniek' is in dit boek heel goed uitgevoerd.               
                                            
Mini-verslag
Let op! In dit mini-verslag wordt de afloop van het verhaal verteld!
Fin zou eigenlijk met zijn broer Martijn gaan backpacken, maar Martijn ging op het laatste moment niet. Zijn moeder en haar vriendje Carl gingen naar Amerika. Fin gaat alleen in Spanje backpacken, waar hij de broer en zus Valerie en Stefano ontmoet. Hij wordt verliefd op Valerie gaat met hen mee. In de tijd dat hij met ze optrekt helpt hij onder andere met bezorgen van pakketjes, er niets achter zoekend.
Op een gegeven moment zijn ze in een hotel waar Valerie zag hoe een vrouw haar portemonnee vergat en vroeg Fin die terug te brengen. Aangekomen in haar kamer ziet hij een dode vrouw. Hij wil naar zijn kamer om zijn mobiel te pakken, maar hij wordt aangehouden door twee mannen in uniform, terwijl hij de portemonnee nog had. De mannen brengen hem naar een politiebureau. Hij wordt daar verhoord, maar zijn verhaal is ongeloofwaardig. Stukje bij beetje komt de echte waarheid naar voren en op het laatst laat Fin Stefano (die eigenlijk Feilpe heet en Valerie`s vriendje is) onbewust bekennen waardoor hij onschuldig blijkt en wordt vrijgelaten. Hij gaat naar Valerie (die hij vind op een plek waar ze het ooit eens over gehad had) en pakt het geld dat zij en Felipe hadden verdiend met het verkopen van de pakketjes (die werden verkocht voor Ipods, maar dat niet waren). Hij geeft het geld aan een zwerfster en vertrekt.

vrijdag 6 januari 2012

Boek 9: Chatroom- Helen Vreeswijk

Boek 9
Titel: Chatroom
Auteur: Helen Vreeswijk
Uitgever: Manteau


In het kort
Floor en Marcia ontmoeten via een chatroom een `modellenbureau` en spreken af voor een fotoshoot. Ze moeten al snel ver gaan, worden gedrogeerd en worden uiteindelijk gedumpt.

Mening
Ik vind dit weer een goed, leuk boek van Helen Vreeswijk. Mijn mening over dit boek is ongeveer hetzelfde van van Leugens (boek 6), alleen is dit iets heftiger.

Miniverslag
Pas op! In dit miniverslag wordt het einde van het verhaal verteld!
Marcia en Floor zijn vriendinnen. Marcia is veel met haar uiterlijk bezig, maar Floor niet. Marcia zit veel op chatsites en overtuigt Floor ervan ook een account aan het maken. Floor krijgt bericht van een zogenaamd modellenbureau met de vraag of ze een fotoshoot willen doen. De eerste keer ging gewoon. De fotograaf was een man  (Teunis) en er was een vrouw (Sabrina), de `coach` van de modellen. Bij de tweede keer (in een studio) willen Teunis en Sabrina dat Floor en Marcia steeds verder gaan met poseren. Floor wil niet meer en Sabrina last een drinkpauze in. In de drankjes van Floor en Marcia zitten drugs en ze worden bewusteloos. Zo worden ze gefotografeerd en worden gedumpt bij een bushokje. Een voorbijganger vind ze en de politieagent Rob van Buren (die komt voor in veel boeken van Helen Vreeswijk)  met nog andere agenten worden op de zaak gezet. Ze arresteren Teunis na een lang onderzoek. De foto`s van Floor en Marcia zwerven wel op internet rond.

Boek 8: Verdoofd- Ellen van den Bogaart

Boek 8
Titel: Verdoofd
Auteur: Ellen van den Bogaart
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

In het kort
Op een feestje wordt er in het drankje van Roos drugs gedaan waardoor ze bewusteloos wordt.  Ze denkt dat ze verkracht is en kan het niet loslaten.

Mening
Een boek met een `Helen Vreeswijk onderwerp`, maar dan in lichtere versie. (minder lang en minder diepgaand  dan Helen Vreeswijk boeken) Het is makkelijk geschreven, het verhaal is best kort, het probleem wordt snel opgelost en is best voorspelbaar. Dit boek is geschikt voor mensen dit van dit soort onderwerpen houden, maar niet zo heel veel leeservaring hebben.

Miniverslag
Pas op! In dit miniverslag wordt het einde van het verhaal verteld.
Roos gaat samen met haar vriendin Bo naar een feestje en wordt gedrogeerd en daarna verkracht. Ze wordt de volgende ochtend weet ze niks meer, maar heeft wel een vermoeden. Ze voelt zich niet meer veilig. Ze doet aangifte en probeert erachter te komen wie de dader was. De politie en zij komen er uiteindelijk achter wie de dader is.

donderdag 5 januari 2012

Boek 7: Annelore- Nieuw in New York- Renske Werner

Boek 7 
Titel: Nieuw in New York
Auteur: Renske Werner
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

In het kort
Annelore is 17 jaar een heeft alles voor elkaar, totdat haar vader besluit dat ze een jaar in Amerika moet doorbrengen.

Mening
Eerst dacht ik dat het een suf meidenverhaal zou worden, maar dat bleek mee te vallen. Het deed me nog steeds denken aan een cliché meidenfilm. Het einde is open (veel dingen zijn aan het eind nog onzeker), dus ik denk dat er een vervolg komt.
Het is vlot geschreven en geschikt voor meiden die van echte meidenverhalen houden. Voor mij vind ik dit boek te makkelijk en weinig diepgaand, maar wel leuk om een keer uit te lezen.


Miniverslag
Pas op! In dit miniverslag wordt het einde van het verhaal verteld!
Annelore is 17, heeft rijke ouders, is verkozen tot It-Girl (de titel voor het meest populaire meisje op school), heeft verkering met Charlie en is populair. Haar vader besluit haar naar Amerika, naar haar tante en oom, te sturen om daar een jaar te blijven. Annelore wil niet, maar moet toch.
Ze gaat in New York naar een toneelschool, maar doet het niet goed op die school. Ze ontmoet daar James, een rustige jongen met veel acteertalent. Ze ontmoet in een winkel David, een homoseksuele jongen waarmee ze bevriend raakt. Ze is erg onzeker, maar laat dat niet merken aan haar oude klasgenoten door een blog bij te houden waarin de zegt dat alles helemaal goed gaat. Annalore komt erachter dat haar vriendje Charlie vreemdgaat. De verkering stopt.
Uiteindelijk wil ze terug naar Wassenaar gaan, maar ze blijft doordat James aan haar verteld dat hij verliefd op haar is.